OP WEG NAAR DE TOEKOMST
Energie, Scholing en Biodiversiteit. De komende jaren zijn vooral duurzaam. GBB wil een optimale leefbaarheid met een slimme agrarische sector in een groene omgeving
De nabije toekomst vraagt om een aantal noodzakelijke en duidelijke oplossingen. Energietransitie, biodiversiteit, scholing en zorg zijn onderwerpen die komende jaren op de agenda staan. GBB vindt dat we goed en duurzaam met het milieu en de natuur moeten omgaan. Om dat te bereiken moeten onze inwoners worden aangezet maatregelen te treffen die het milieu en de duurzaamheid van het gebied versterken. Er moet versterkt worden ingezet op isoleren van woningen, op aankoop van een warmtepomp per huishouden, op gebruik van zonne-energie en op kleine windturbines passend bij de kleinschaligheid van het gebied. Lokale opslag, opwek en gebruik zijn daarbij essentieel. De overheid moet zich allereerst met voorlichting rond energie bezighouden, vervolgens kunnen onze inwoners met stimuleringsmaatregelen worden overgehaald te investeren in genoemde technieken. Eventueel ondersteund door lokale energiecoöperaties. Aandacht is nodig voor een goede ruimtelijke invulling van gewijzigde vormen van duurzame energie als deze zichtbaar in het landschap is. Hierbij dienen goede afwegingen te worden gemaakt om de karakteristieke landschappelijke waarden, die onze gemeente zo bijzonder maakt, te behouden. Dit kunnen we alleen bereiken in goede samenspraak en nauwe samenwerking met inwoners en ondernemers in ons buitengebied. Zodat er een goede balans ontstaat en de leefbaarheid op het platteland nu en in de toekomst ook gewaarborgd is.
Het bedrijfsleven in Bronckhorst is divers in samenstelling. Het versterkt elkaar en vult elkaar aan. Landbouw, industrie, middenstand, dienstverlening en de recreatieve sector zijn de kracht van een vitale samenleving. Naar ons oordeel moeten initiatieven vanuit het bedrijfsleven, waar mogelijk, ondersteund worden. Gelet op de demografische ontwikkeling is het van groot belang om werkgelegenheid in dit gebied vast te houden door een leefgebied te creëren waarin werknemers van hier, maar ook van buiten, graag willen wonen en werken. Dit geldt voor díe vorm van werkgelegenheid waar in dit gebied vraag naar is. Bijvoorbeeld in de zorg, maar ook de maakindustrie. Bedrijfsleven en scholen dienen samen op te trekken om zo gekwalificeerd personeel binnen te halen en vast te houden.
Omdat Bronckhorst een groot buitengebied heeft is het van belang ook daar bedrijfsmatige ontwikkelingen te faciliteren binnen duidelijk gestelde kaders. Dit geldt voor zowel de landbouw en veeteelt als ook de kleinschalige bedrijfsontwikkelingen in bestaande leegkomende boerderijen. GBB staat geen grootschalige intensieve veehouderij voor. Dat past niet in het fraaie coulissen- en IJssellandschap. Wel zien wij ruimte voor familiebedrijven, waarbij een zekere groei vanzelfsprekend moet zijn om levensvatbaar te kunnen blijven. GBB zoekt een weg naar optimale biodiversiteit met beperkt gebruik van gifstoffen en beperkte uitstoot.
Bereikbaarheid is voor het dagelijks leven van groot belang. Goed op elkaar aansluitend openbaar vervoer is daarom essentieel. Busverbindingen zijn er alleen in de noord-zuid richting van onze gemeente. Er is één treinstation (Vorden) en vervoer op maat (senioren en scholieren). Daarnaast zijn er verschillende busroutes die door vrijwilligers in stand worden gehouden. GBB vindt dat deze voorzieningen betaalbaar moeten blijven voor onze inwoners, niet in de laatste plaats om isolement te voorkomen.
De gemiddelde inwoner is afhankelijk van eigen vervoer. Ook daarin dient de Gemeentelijke Overheid haar taak goed op de pakken. Namelijk, veiligheid voor kwetsbare verkeersdeelnemers, fietsende schooljeugd, mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen. Dat betekent dat wegdek en trottoir zich in goed orde bevinden. GBB kiest ervoor om binnen de kernen asfalt bij groot onderhoud te vervangen voor bestrating. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt expliciet rekening gehouden met horeca, toerisme en beweging op de fiets en te voet. Dit zal de veiligheid versterken en maakt handhaving beter mogelijk.
Hulpdiensten moeten snel en veilig op locatie aanwezig kunnen zijn. Door het centraliseren van hulpdiensten staan de aanrijtijden onder druk. Verkeersremmende maatregelen zijn niet altijd even doeltreffend en veelal een doorn in het oog van de hulpdiensten. Diverse situaties binnen de gemeentegrenzen moeten hiervoor kritisch worden beoordeeld en zo nodig aangepast.