Reactie Gemeentebelangen Bronckhorst op recente berichtgeving rondom vertrek Blaauw

Bronckhorst,  – Naar aanleiding van recente berichtgeving rondom het vertrek van voormalig wethouder Evert Blaauw wil Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) enkele onjuistheden rechtzetten en haar standpunt verduidelijken.

Een breuk door inhoud, niet door strategie

GBB heeft altijd een heldere koers gevolgd: wij zetten ons in voor alle inwoners van Bronckhorst en streven naar een bestuur dat luistert naar de samenleving. De werkelijke aanleiding voor de politieke onrust ligt in een keuze die Evert Blaauw in 2022/2023 heeft gemaakt om af te wijken van zowel de coalitiestandpunten als de fractiestandpunten. Hij zette de deur open voor hoge windmolens, terwijl de focus van GBB juist lag op oplossingen die inwoners wél steunen. Dit veroorzaakte een vertrouwensbreuk binnen de fractie.

Een cruciaal moment in dit proces was de raadsvergadering van 18 december 2024, waarin een ruime meerderheid de deur openzette voor de komst van hoge windmolens in Bronckhorst. De fractie van GBB stemde als enige tegen, trouw aan onze belofte aan de inwoners. Dit besluit had grote politieke gevolgen: het CDA brak met eerdere afspraken en veranderde van koers, wat leidde tot een fundamentele vertrouwensbreuk binnen de coalitie. GBB zag zich hierdoor genoodzaakt de samenwerking met CDA en PvdA te beëindigen.

Oude politiek versus nieuw bestuur

Waar GBB staat voor vernieuwing en een transparant bestuur dat daadwerkelijk luistert naar de inwoners, bleven de wethouders vasthouden aan een oude politieke cultuur. In plaats van open overleg en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen, opereerden zij steeds vaker op eigen houtje, zonder afstemming met de fractie. Cruciale besluiten werden genomen buiten de fractie om, informatie werd achtergehouden en er werd individueel druk uitgeoefend op fractieleden om de ingezette koers te verlaten.

Dit gebrek aan transparantie en interne beïnvloeding past niet bij de bestuursstijl die GBB nastreeft. Wij willen af van de oude politiek, waarin persoonlijke en bestuurlijke belangen belangrijker zijn dan de stem van de inwoners.

Pogingen tot beïnvloeding door wethouders

In de maanden voorafgaand aan de breuk hebben de wethouders geprobeerd om de fractie in een bepaalde richting te sturen. Dit gebeurde onder andere door individuele fractieleden te benaderen en te bellen om hen op andere gedachten te brengen. In plaats van open en transparante communicatie binnen de fractie, werden belangrijke besluiten buiten de fractie om genomen en kregen raadsleden essentiële informatie pas te horen via de media. Dit ondermijnde het vertrouwen en maakte dat de fractie besloot om de regie in eigen handen te houden.

Over de rol van de wethouders

In tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd, is GBB niet zomaar uit de coalitie gestapt. De manier waarop de wethouders zich positioneerden – zonder afstemming met de fractie – beperkte de onderhandelingsruimte van GBB. Hierdoor was er geen mogelijkheid om binnen de coalitie te blijven én onze standpunten overeind te houden. Door hun zelfstandige handelen maakten de wethouders hun positie binnen de fractie onhoudbaar.

Afsplitsing van Westerink en Klein Lebbink

De keuze om uit de coalitie te stappen is uitgebreid en unaniem in de fractie besproken. Pas achteraf trok Marcel Westerink zijn steun in, met als voornaamste argument dat hij de coalitie in stand wilde houden – boven de standpunten van GBB en het belang van de inwoners. Hij nam Mette Westerink en Karin Klein Lebbink mee in deze keuze en zij besloten zich af te splitsen.

GBB blijft koersvast en stabiel

De suggestie dat GBB ‘haar eigen glazen heeft ingegooid’ is onterecht. Onze fractie, nu bestaande uit zeven raads- en commissieleden, blijft stabiel en koersvast. Ondanks tegenwind blijven wij pal staan voor onze inwoners en laten we ons niet afleiden door politieke spelletjes of moddergooien.

Toekomst: opkomen voor alle inwoners en bestuurlijke vernieuwing

GBB blijft zich inzetten als de partij die opkomt voor alle inwoners van Bronckhorst en vasthoudt aan haar standpunten. Wij geloven dat het bestuur en de gemeente zich moeten doorontwikkelen naar een nieuw, transparanter bestuur dat daadwerkelijk luistert naar de inwoners. Wij blijven strijdbaar en trouw aan de principes waar wij voor staan.